Damer SSL

TANKAR EFTER PLAYOFF 1 OCH VIDAREAVANCEMANGET!
2017-03-22 20:47

Seriesäsongen var över och efter en ganska turbulent säsong står vi i dörrkarmen för att kliva in i kvalspelet till Allsvenskan, i ett försök att snabbt ta oss tillbaka till näst högsta serien i landet. Förutsättningarna är inför att vi kommer spela två matcher mot Hovslätts IK, som slutade tvåa i Smålands Div.1, där den totala poängen och målskillnaden kommer avgöra vem som får ta sig ännu ett steg närmre Allsvenskt spel säsongen 2017-2018.

I denna första kvalrunda står som sagt Hovslätts IK från Jönköping som motståndare. Ett ungt lag som förutom kvalspel till Allsvenskan är mitt inne i ett JAS-playoff med i princip samma spelare.

Kommer i korta drag sammanfatta båda möten nedan.

Hovslätts IK – IBK Lund Elit 0-1 (0-1, 0-0, 0-0)

Vi börjar matchen väldigt bra, men syns ändå av en känsla av nervositet bland spelarna. Fullt normalt då de flesta av oss inte varit inblandade i denna typ av kvalspel tidigare. Matchplanen var tydlig, spela ett klassiskt bortaspel, med tight försvar, hög offervilja och försöka sätta de lägen vi får. Hovslätt inleder ganska lågt och vi får kontrollera spelet ganska väl. De första minuterna är ganska händelsefattiga och lagen känner lite på varandra. Men förlösande, både för oss och matchen, så tar vi ledningen med 0-1 när tiden står på 08:51. På ett frislag smyger Erica Mexnell upp på bortre stolpen och trycker in bollen efter en fin lobbpass av Emma Rosén. Resterande 11 minuter av öppningsakten förblir mållös, liksom matchbilden som fortsätter vara lite tillknäppt, där vi får möjlighet att spela ett kontrollerat uppställt anfallsspel och skapar några farligheter. Men till vår stora förtret så har hemmalaget en mycket duktig målvakt som står i vägen.

I andra perioden höjs tempot lite grann, men fortfarande ganska tillknäppt och två bra försvarande lag. Några farliga chanser skapas åt båda håll men de flesta är en bit över eller utanför och skott med öppen sikt för målvakterna. Hovslätt väljer i mittenakten att lyfta försvarsspelet lite grann och blir lite aggressivare i den sista tredjedelen, men detta ger ingen speciell utdelning för Jönköpings-tjejerna utan perioden slutar mållös och fortsatt 0-1 i matchen.

En lite mer coast to coast-präglad tredjeperiod, som rent spelmässigt inleder med att vara väldigt öppen, men går över till en, av naturliga skäl, ganska hård press av hemmalaget. Även om inget av lagen vill gå för hårt framåt i den första matchen, så blir det ändå, sett till tidigare del av matchen, en ganska frejdig periodsavslutning. Även om Hovslätt får ta mycket skott så tycker jag vi har bra kontroll på det och antingen täcker bort, lämnar fri sikt åt Karolina Lilja eller så går skotten en bit utanför. Slutsignalen går och vi har med oss ett bra resultat inför returen helgen efter.

Vi gör en stabil bortamatch, där vårt försvarsspel verkligen sätts på prov, en spelform jag idag tycker är on point.  Spelar väldigt kompakt, aggressivt och med hög offervilja, precis det som har präglat vår säsong hittills. Ett snyggt frislagsmål blev avgörande och extra kul att Mathilda fick göra comeback efter några månaders skadefrånvaro. Karolina Lilja blir välförtjänt utsedd till matchens lirare och ett gediget försvarsarbete där vi täcker minst hälften av de skott Hovslätt får ta, otroligt kul att se!

En härlig bussresa hem till Lund väntade nu med Melodifestivalen, skönsång och bra stämning.

Poängfördelning:

Erica Mexnell   1+0

Emma Rosén   0+1

Matchstatistik: Hovslätts IK – IBK Lund Elit 0-1

IBK Lund Elit – Hovslätts IK 5-5 (3-1, 1-2, 1-2)

Förutsättningarna var solklara, seger eller oavgjort idag skulle ta oss vidare till Playoff 2. Vid seger för Hovslätt med ett mål blir det förlängning med eventuellt efterföljande straffar och Hovslättsseger med mer än ett mål skulle resultera i respass för oss.

Matchen börjar väldigt bra, när vi redan efter 02:55 tar ledningen med 1-0. På sin egna retur snurrar Emma Rosén 180 grader och hänger in bollen bakom en oförberedd bortamålvakt, med assist av Ella Hammer. Vi har ett klart grepp om inledningen även denna match och får kontrollera spelet på ett väldigt bra sätt. Ungefär 4 minuter senare är ledningen utökad till 2-0 i powerplayspel. Emma Rosén flippassar en fin avvägd luftpastej till Tove Sölve på bortre stolpen, som på helvolley smackar in bollen i mål. 3-0 skulle också komma i öppningsperioden när Erica Mexnell, efter 15:54 spelade, rycker mot bortre stolpen, får en lätt lobbpass av Emma Rosén och distinkt stänker in bollen i mål. Ett smått fantastiskt mål, då Hovslättspubliken bjöds på en ren kopia i första matchen, signerat av samma damer. Siffrorna står sig i dryga minuten innan Hovslätt reducerar till 3-1, när de genom en kontring får lägga in bollen i öppet mål, efter att vi gått bort oss och räknat fel i backcheckingen. Perioden slutar 3-1.

Efter en underhållande förstaperiod inleds mittenakten av något mindre roligt. I en lätt duell i vår vänsterhörna faller en Hovslättsspelare ihop och tar sig för knäet. Efter att snabbt ha lindat och fixat fram en bår kan spelet återupptas efter 5-6 minuter. Av källor hennes andra liknande skada på kort tid och kan bara önska henne ett snabbt tillfrisknande och att hon snart är tillbaka på planen igen! En svajig tidsperiod av denna akt där all energi hade försvunnit lite efter detta spelavbrott. Ytterligare ett avbrott sker då ambulans anländer för att på ett säkert sätt kunna transportera Hovslättsspelaren till sjukhus.

Men skönt nog sätts spelet igång igen och bara sekunder efter domarsignalen sätter vi 4-1, när Ella Hammer, efter en tilltrasslad situation, får bollen i slottet och trycker till direkt. Hovslätt tar timeout och två minuter senare reducerar man till 4-2, när man skjuter ett skott från vår vänsterficka som via två kroppsdelar slinker in vid bortre stolpen, turligt för Hovslätt och olyckligt för oss. Ytterligare en reducering görs för Hovslätts räkning när vi ger bort bollen i eget slott till en fristående bortaspelare som enkelt får hänga in bollen bakom en oförberedd Karolina Lilja i målet. Vi skapar en jättechans med några sekunder kvar, men perioden slutar 1-2 och totalt står det 4-3 inför den avslutande ordinarie perioden.

Tredje perioden börjar olyckligt när Hovslätt får kvittera redan efter dryga 2 minuter. Man skickar in en chanspassning i slottet som retfullt styrs in via hemmaklubba i mål. Höjden av otur slår oss på fingrarna, men bara att ta nytt fokus och fortsätta kriga på. Det blir en fartfylld och chansexploderande period med hela 24 skott på mål. Efter ett resultatlöst powerplay för vår del så får Hovslätt för första gången i matchen ta ledningen efter 14:34, när tavlan nu visar 4-5, vilket skulle betyda förlängning om det skulle stå sig. Vi tar timeout för att rensa skallarna, få in ny och positiv energi, samt hitta nytt fokus. Detta ger omedelbar utdelning, då vi bara minuten senare kvitterar till 5-5. Ella Hammer kliver in från Hovslätts vänsterficka, tar sig förbi två spelare och skjuter mot mål. Bollen trillar ner framför Tove Sölve som trycker bollen mot mål, där tillslut Ellinor Källén dyker upp vid stolpen och forcerar in kvitteringen. Tiden stod då på 15:29 och de resterande minuterna blir pulshöjande och kontring-på-kontring-spel, när Hovslätt började gå framåt med allt man hade. Men vi reder ut det och glädjen har inga gränser när slutsignalen ljuder.

En otroligt spännande matchserie är nu tillända och vi lyckades ta oss vidare efter en vinst och en oavgjord. Vi möter ett Hovslätt som detta år vägde lite för lätt mot vår rutin och tyngd. Men det är ett ungt lag som kommer gå en spännande framtid tillmötes. Som tidigare nämnt spelar de också playoffspel i JAS med i princip samma lag, så ge dessa tjejer 2-3 år till som kommer Hovslätt högst troligt befinna sig i Allsvenskan om man lyckas behålla truppen. Vi gör en bra insats idag och de första 15 minuterna är de bästa på länge. Fantasirikt anfallsspel och ett tufft och aggressivt försvarsspel. Många som kom upp på en hög nivå, lägg därtill att hela laget gav och lade ner den energi och arbete som krävdes för att förlänga säsongen, även de som spelade mindre. Cecilia Palvén blev utsedd till matchenslirare, välförtjänt efter ett heroiskt defensivt arbete som tillsammans med övriga visade en hög offervilja och inställning gentemot varandra.

Vill avslutningsvis tacka Hovslätts IK för en spännande och rolig matchserie och även om det tog slut tidigt i år, är jag som sagt övertygad om att man med det laget inom något år kommer ta plats i Allsvenskan. Vill också önska Hovslätt lycka till i kommande JAS-playoff i helgen.

Härnäst väntar nu ett dubbelmöte mot Allsvenska Lindome IBK, där vi börjar med hemmamatch på söndag den 26/3 kl.16:00 i Idrottshallen, kom gärna och stötta oss då!