Mångfald - Glädje - Utveckling - Kompisanda
Herrar Allsvenskan Södra

H1 KLARA FÖR ALLSVENSKT KVAL
2020-03-02 21:50

Till helgens match mot Zenith kom vi från en snopen 5-4-förlust mot ett välspelande Pixbo föregående helg – en match där vi dock skapade hel del lägen, men där en välspelande målvakt höll nere siffrorna – och därefter en träningsvecka med en del skador och sjukdomar. Uppladdningen hade således inte varit optimal och vi valde dessutom att mixtra lite i femmorna, dels för att vi haft det lite trögt med målskyttet på senare tid dels bara för att testa lite nytt. Senast vi mötte Zenith lyckades vi kriga oss till en 8-7 vinst i Göteborg och vi var inställda på en tuff match: Zenith är det lag som gjort klart flest mål i serien, men även släppt in näst flest – vilket onekligen kan illustreras av denna match.

Likt sedvanligt på senare tid började vi matchen riktigt bra, med högt tempo och mycket chanser. Denna gång fick vi dock även utdelning i början: efter 4.08 hade alla tre femmor gjort mål och Zenith tog en förståelig time-out efter att verkligen ha stått på hälarna i början. Efter 6 minuter fick vi en knapp utvisning för ett felaktigt byte, något Zenith lyckades utnyttja och tog sig således tillbaka i matchen. Därefter följde en lugnare period, men där vi började slarva med boll på egen planhalva, vilket ledde till en del farligheter. Jesper Mattsson skulle dock hinna göra sitt första mål för dagen, innan Zenith kunde replikera minuten senare, och vi hade med oss en 4-2-ledning till paus.

I den andra perioden drog vi ner på slarvet och spelade betydligt mer kontrollerat, men det var Zenith som gjorde det första målet: Björn Lindquist drog in ett stenhårt dragskott via kryssribban och in. Det dröjde dock enbart en minut innan Pontus Linde-Olofsson återgav oss tvåmålsledningen. Sedan följde en intensiv försvarsperiod för vår del. Först åkte undertecknad ut för ett tveksamt slag, men vi klarar av boxplay:et exemplariskt. Strax efteråt åkte vi på ytterligare en utvisning för felaktigt byte, men denna gång efter att Jakob Peraic skadade sig och på ett ben lyckades hoppa av planen. Utvisningen var visserligen korrekt enligt regelbokens ordalydelse, men det fanns onekligen även utrymme att hantera situationen annorlunda från domarhåll. Hur som helst, ytterligare ett mycket bra boxplay-spel följde innan vi även lyckades utöka till 6-3 genom Jesper Mattsson någon minut senare.

Inför tredje perioden var vi nöjda med att ha återfått ett mer kontrollerat spel, men även medvetna om att Zenith är ett väldigt målfarligt lag – vilket skulle komma att visa sig i en händelserik tredje period. Redan i periodens första minut var det dock vi som skulle utöka ledningen genom Kalle Nilsson, innan Zenith lyckades replikera två gånger om. Med 8.37 kvar lyckades Mattsson slå in ytterligare en boll till 8-5, efter en fin aktion och krosspass från Pontus Sölve, och här började vi väl tro att matchen var avgjord. Men istället lyckades Zenith hämta upp underläget på drygt 3 minuter, via en blandning av slarv och lamt spel framför egen mål från vår sida, men givetvis även en dos skicklighet från deras sida. Vid 8-8 tog vi en time-out, kastade om lite och gick ner på två femmor. Det hör ju inte direkt till ovanligheterna att vi bjuder in motståndarna i matchen denna säsong, men som så ofta lyckades vi lösa det även denna gång. Efter kvitteringsmålet dröjde enbart 22 sekunder innan Elias Persson kunde smälla in ett direktskott och således återta ledningen till oss. Två minuter senare var det dags för Jesper Mattsson att bjuda på matchens delikatess: han snodde bollen av en monståndarback, gick förbi den andre backen, rundade målvakten och rullade in bollen i öppet mål till 10-8. Zenith plockade därefter målvakten, men utan att lyckas skapa särskilt mycket, och vi kunde göra såväl vårt elfte som tolfte mål för dagen. Slutresultatet skrevs till 12-8, vilket är vårt klart mest målglada resultat denna säsong.

Söndagens seger innebar att vi, som första lag i serien, är helt klara för allsvenskt kval med två omgångar kvar! Första delmålet är således avklarat och nu gäller det att placera sig så bra som möjligt i serien, för att kunna åtnjuta en eftertraktansvärt hemmafördel. Först ut väntar en tuff match när ett tredjeplacerat och kvaljagande Mölndal kommer på besök på lördag. Välkomna till Lerbäckshallen för säsongens sista hemmamatch i seriespelet!

Matchens lirare: Även fast vi hade många fina prestationer i laget bjöd Jesper Mattsson på 5+2 och, föregående matchens lirare, Gustav Sundqvist hade således inget svårt val att göra när hjälmen skulle utdelas.