Mångfald - Glädje - Utveckling - Kompisanda
Herrar Allsvenskan Södra

Stark derbyvinst på bortaplan
2020-02-03 21:23
Serietvåan mot serietrean en mild onsdagskväll i januari och det var upplagt för innebandyfest i ett fullsatt Kirseberg, en knapp kvarts bilresa söderut från Lund. Utöver att det stod väldigt viktiga poäng på spel så är det alltid något speciellt med att få spela derby mot Malmö, vilket säkerligen bidrog till att det inte bjöds på någon sprakande innebandy utan snarare en tajt match med två lag som inte ville bjuda på något gratis. Direkt efter lördagens seger mot Munka har man väl mest gått och väntat på att det skulle bli onsdag, hunnit avverka två träningar och försökt ladda upp på ett så bra sätt som möjligt – en uppladdning som verkar ha gått bättre för oss än för Malmö som fick några tongivande spelare skadade dagarna innan.

För egen del kunde vi ställa ett i princip fulltalig lag på banan, där enbart studentlivsrepresentanten Erik Risberg befann sig på studentikosa uppdrag i Göteborg. Matchen började med mycket bollrullande inom lagen, det var två lag som kände på varandra utan att skapa några klara målchanser. En bit in i perioden fick vi ett PP där vi lyckades skapa några lägen innan Pontus Sölve smällde in matchens första mål med – efter att hans egen gick sönder strax innan – Dennis Davidssons klubba. Två minuter senare svarade Malmö med ett inspel i slottet och direktskott, efter att vi hamnat lite fel i positionsspelet, innan de dessutom utökade minuten senare. Malmö gick således till pausvila med 2-1, men vi var väl medvetna om att vi hade alla möjligheter att vända om vi bara kunde fortsätta jobba konsekvent, gå hårdare på våra kontringsmöjligheter och inte bjuda på något.

Den andra perioden särskilde sig inte direkt från den första, utan det var fortsatt två lag som ingav känslan av att det var viktigare att inte släppa till bakåt än att producera framåt. Efter fem minuter kom dock Hannes Karlsson och Elias Persson i en “två-mot-etta”, där Hannes hittade över till Elias som, med sitt livs första direktskott, hittade luckan i bortre och vi har återigen likaläge. Resten av perioden skapades några lägen åt båda håll och vi hade ett PP, men utan att något av lagen lyckades hitta nätet. I paus tryckte Ola på att vi, efter att Malmö haft matchens båda utvisningar hittills, kommer att få minst en utvisning i tredje och att det bara är att hantera det när det väl sker.

Istället är det Malmö som återigen åkte på en, visserligen solklar, utvisning fem minuter in i tredje perioden. Denna gång tog det bara 16 sekunder innan Kalle Nilsson hittade Hugo Norlund som ger oss ledningen för andra gången i matchen. Men, återigen kvitterade Malmö direkt efter i en kontring – 3-3 på tavlan och 13 minuter kvar att spela. Efter lite gruff framför vårt mål åkte såväl Janne som en av deras spelare ut och två väldigt händelselösa minuter av 4-4-spel följde. Med 13 minuter spelade var det så dags: Hannes Karlsson åker ut för hårt spel. Ett väldigt framgångsrikt BP-spel följde där Sölve och Kalle dödade mycket tid i offensiv zon. Precis när Hannes kom in vann vi boll och kom i en kontring där Hannes satt bollen i ribbans undersida och ut. Istället för mål vände spelet och vi fick återigen en utvisning för hårt spel. Fyra minuter kvar, 3-3 på tavlan och PP för Malmö – ett drömläge för de magenta färgade. Efter en minut var det istället Hannes Karlsson som vann boll av deras point och spelade vidare till Kalle Nilsson i slottet som smällde in 4-3 – i boxplay! Malmö tog time-out, spelade av sitt PP och tar sedan ut målvakten. De lyckades skapa några lägen och det blev några nervösa sista minuter, innan en väldigt skön seger var ett faktum.

Efter segern, som dessutom var vår femte raka, i denna “hängmatch” börjar tabelläget ljusna: Vi ligger tvåa på sämre målskillnad än Pixbo, som dock har en match mer spelad. Vid poäng när vi åker för att spela vår tredje raka tuffa bortamatch, nästa helg mot Warberg, går vi upp i serieledning. Men, först väntar landslagsuppehåll och således en skön och spelledig helg där vi kan ladda upp krafter för fortsättningen.

Matchens spelare: Tevin Lindqvist följde upp en mycket bra Munka-match med ett mycket fint backspel och belönades med matchens lirare-hjälmen av Janne. Välförtjänt!

Dagens citat: “hallå domaren, han säger att vi har en bra box” – en Malmötränare efter att Hugo Norlund hittat målet efter 16 sekunder i powerplay och skrikigt just “bra box”.