Damer SSL

VIKTIGA POÄNG INFÖR VM-UPPEHÅLLET
2019-12-11 14:31

Under lördagen väntade säsongens kortaste bortamatch, när laget skulle besöka Växjö. Växjö IBK som i säsongsinledningen förvånade de flesta och under några omgångar låg på förstaplats som nykomling. Det har gått tyngre för Smålandslaget under de senaste omgångarna, och nu var det dags att stifta en ny Allsvensk bekantskap. Lagen har tidigare möts några gånger i försäsongsmatcher, men aldrig i tävlingssammanhang.

Matchen inleds med en kalldusch för gästerna när Växjö gör 1-0 efter enbart fyrtioen sekunder och sedermera utökar till 2-0 efter drygt halva perioden spelad. Men vändningen skulle inte vänta på sig för bortalaget. Inom loppet av drygt fyra minuter står det 2-3 på tavlan, efter tre snabba mål av Ella Hammer, Hilda Hammer och Lisa Stellansdottir.

I den andra perioden utökar bortalaget sin ledning till 2-4 efter lite mindre än halva perioden spelad genom Emma Heander. Men ungefär fem minuter kvar av perioden drabbas Lund av en utvisning. Ett starkt boxplay och en fin kontring belönas med en straff. En straff som Jenniefer Cedervall oturligt sätter i hemmamålvaktens högerstolpe.

Den tredje perioden blir lika målrik som inledningsakten. Växjö öppnar målskyttet efter ungefär en och en halv minut. Vid 13:54 på klockan utökar Lisa Stellansdottir ledningen till 3-5 för bortalaget. Hemmalaget tar samtidigt timeout. Sedan duggar målen tätt. Inom loppet av tretton sekunder gör Lund både 3-6 och 3-7 genom Filippa Philipsson Eriksson och genom tremålsskytten Lisa Stellansdottir. Efter ytterligare arton sekunder reducerar hemmalaget till 4-7. Men närmre än så kommer inte Smålänningarna, utan matchen slutar 4-7 och tre viktiga poäng till Lund inför det två veckor långa landslagsuppehållet.

Trots en tung inledning med baklängesmål nästan direkt och sedan 0–2 i mitten av första perioden, tog Lund Elit till slut ännu en rättvis seger efter 7–4 mot Växjö. Att 0–2 vändes till 3–2 innan första perioden var slut var en nyckel, menade tränaren Johan Gustafson för Sydsvenskan.

- Det var tungt för dem, det märktes. Och även om vi ibland satte oss i svåra situationer och gav dem chansen att spela på våra misstag, tycker jag vi på det stora hela var det bättre laget idag.

Andra perioden var jämn, men Lund Elit hade med sig en tvåmålsledning in i sista perioden.

- Det var ändå lite skakigt fram tills dess, men man märkte att de inte riktigt vågade chansa och gå för det i slutet. Nu blir det bra med uppehåll, vi har lite småskador vi ska rehaba. Skönt att vinna idag, inte minst för mig som har rötter i Växjö, konstaterade Johan Gustafson nöjt.

Matchinformation: Växjö IBK – IBK Lund Elit 4-7 (2-3, 0-1, 2-3)