2017-10-03 15:54

I helgen var det dags för säsongens första roadtrip, då vi skulle bege oss till Västerås för dubbelmatch. Västerås IBS på lördagen och Rönnby Västerås IBK Ungdom på söndagen.

Med för mycket rubbningar i förberedelserna, med försening i både resa och mat, kom vi fram 1,5 timme innan match, med en stresskänsla. Därefter kom nästa stressmoment, då Västeråsgolvet var som en isbana där vi gled omkring som Bambi på hal is. Tyvärr blev dessa yttre faktorer en för stor påverkan på lördagsmatchen mot Västerås IBS. Positivt nog blev det en helomvändning till söndagen.

Västerås IBS – IBK Lund Elit 6-2 (1-0, 3-0, 2-2)

Vi börjar inte alls bra, dåligt fokus och inställning, dessutom för mycket fokus på det hala golvet. Inte blev det hela bättre med en oklar domarnivå. Vi släpper in ett mål i första perioden, vilket är relativt starkt med tanke på vår prestation. Vi låter motståndarna, och framförallt deras stjärnspelare, ha för mycket lekstuga och ger för stora ytor. I första perioden får vi en tvåminutersutvisning och en femminutersutvisning, vilka är helt galna, men där vi visar riktigt stor styrka och inte släpper in ett enda mål på sju minuters boxplay.

Andra perioden fortsätter likt den första, där vi är ofokuserade och rättvist släpper in ytterligare tre mål. Vi tar timeout direkt med sju minuter kvar och rensar luften, i hopp om att vaska fram en inställning till att i alla fall försöka kriga oss kvar i matchen. Efter detta spelar vi bättre och är lite mer raka i spelet, samt försöker komma in i matchen igen.

Tredje perioden börjar med ett boxplay efter två minuter, för att direkt därefter reducera till 4-1 när Anna Lindell kommer runt på vänsterkanten och på sin egen retur trycker in bollen i mål, assisterad av Emelie Rosenqvist. Två minuter senare får vi ännu en tvåminutersutvisning, vilket Västerås utnyttjar och ökar på till 5-1. Inom loppet av två minuter får sedan hemmalaget en tvåminutersutvisning och vi två sådana. I boxplay kommer Anna Lindell fri med målvakten efter en fin avvägd passning av Emelie Rosenqvist, ett slag bakifrån ger Anna en straff som hon själv skulle förvalta. Här gör hon inget misstag, drar målvakten och lägger in den med backhand vilket ger reducering till 5-2. Vi fortsätter försöka trycka på och samlar oss för en sista anstormning. Vi förbereder för ett 6 mot 5 spel med 5 minuter kvar men släpper olyckligt in 6-2 i tom kasse med tre minuter kvar och luften går lite ur oss. Vi försöker in i det sista men lyckas tyvärr inte putsa till siffrorna.

Matchen slutar 6-2 där vi gör en dålig insats. Vi får 17 minuter på botbänken, där flertalet var helt otroliga, vilket skapade en ryckig match och i min mening påverkade matchen i negativ mening. Men fortfarande så är vi inte där mentalt från början och det straffar Västerås oss för. Vi har varit med om det förut under försäsongen och här får vi ytterligare bevis på att om man inte har en mental närvaro från början, så straffar det sig på denna nivån. Vi bröt ihop och påbörjade sedan under kvällen förberedelserna inför söndagsmatchen.

Poängfördelning:

Anna Lindell 2+0

Emelie Rosenqvist 0+1

Rönnby Västerås IBK Ungdom – IBK Lund Elit 3-8 (1-2, 1-5, 1-1)

Vi hade lärt oss en läxa från gårdagsmatchen, vi var tvungna att vara med från början med en bra inställning och fokus på uppgiften.

Vi börjar matchen väldigt bra och skapar ett tryck på Rönnby omgående. Efter dryga sex minuter tar vi rättvist ledningen med 0-1, när Emelie Rosenqvist med en fin diagonalpass hittar Anna Lindell på vänsterkanten som hittar en lucka till höger om målvakten. Vi fortsätter ha ett bra tryck och styr matchen tills vi rättvist utökar till 0-2 när Cecilia Palvén från vänsterfickan skjuter bollen i nättaket efter assist från Josefin Karlsson. Med fåtal sekunder kvar reducerar Rönnby till 1-2 efter att vi tappat boll på mittplan vilket hemmalaget straffar direkt. Perioden slutar 1-2 och vi hade en bra känsla inför mittenakten.

Även i andra perioden börjar vi bäst. Vi utökar ledningen efter fyra minuter när Emelie Rosenqvist på kontring rundar målvakten och lägger in bollen med en avslutande akrobatisk volt, detta på pass av Anna Lindell. Mindre än minuten senare har vi 1-4 på tavlan, när Emma Rosén trycker in bollen i mål efter tumult framför mål, på assist av Cecilia Holgersson. Efter ungefär halva perioden får vi en utvisning, vilket Rönnby utnyttjar och reducerar ännu en gång. Men vi ger svar på tal bara enstaka sekunder efter och gör 2-5 efter ett bländande anfall där Emelie Rosenqvist på bortre stolpen lägger in bollen i öppen kasse efter en fin diagonalpassning av Anna Lindell. Någon minut senare får hemmalaget en utvisning. Här skapar vi flera bra chanser och tillslut hittar Emelie Rosenqvist en flippassning på bortre, där Emma Rosén med sitt patenterade volleyskott hittar nätet och vi har 2-6 med fem minuter kvar. Med ett fortsatt bra spel så får vi även 2-7 med minuten kvar, när Eda Dagasan hittar en diagonalpass till Jasmine Nilsson som skarvar vidare till Malin Wiskman på bortre stolpen, som i sin tur trycker in bollen via en motståndarklubba i mål. Ett fint anfall som oturligt nog tillskrivs som ett självmål. Perioden slutar 1-5 och nu väntar matchens största prövning, en femmålsledning med tjugo minuter kvar.

Vi startar sista perioden med ytterligare ett powerplaymål signerat Jennifer Nilsson, som vaket håller sig framme på en retur efter skott från Cecilia Palvén. Efter ungefär tolv minuter spelade reducerar hemmalaget till 3-8 när vi slarvar i uppspelet och Rönnby får kontra in reduceringsbollen. Efter några minuter, där vi blir bakåtpressade ordentligt, tar vi timeout för att bryta deras momentum och sätta en plan för de sista fem minuterna. Vi gör det bra, spelar stort och tillåter inte hemmalaget till alltför farliga lägen. Med 3,5 minuter kvar drabbas hemmalaget av en utvisning och vi pratar om att bara döda tid i vårt powerplay, utan att gå på avslut förrän vi har hundraprocentiga lägen för det i slutet. Detta gör vi på ett bra sätt, spelar av samtidigt som vi skapar oss 2-3 farliga lägen utan att trycka på för hårt. Sista halvminuten blir inte jättefarligt utan vi har bra kontroll på det och matchen slutar 3-8.

Idag vände vi på skeppet och spelar en fantastisk innebandy. Med en fin inställning och fokus från samtliga styr vi matchen från start till mål, utan att det egentligen blir så farligt. Vi matchar samtliga friska spelare och står för en fin laginsats i den avslutande matchen av vår roadtrip. Emelie Rosenqvist och Anna Lindell utmärker sig med fyra respektive tre poäng. Dessutom har vi flera backar i poängkolumnen, vilket visar på ett bra anfallsspel med samtliga positioner inblandade. Matchens lirare blev Karolina Lilja som fick avsluta det hela med den kända målgesten ”Sälen”.

Tre poäng på två matcher får vi vara nöjda med då planeringen och förberedelserna blev rubbade och påverkade oss negativt. Dessutom var det första gången vi är på ett sådant upplägg med att vara borta en hel helg och spela två matcher på två dagar, en erfarenhet som är viktig för framtiden. Värt att notera är också att vi gör mål på i princip 50% av våra skott. Nu väntar två träningsveckor innan vi har dubbelmatcher den 14/10 och 15/10 mot Skoghalls IBK och Karlstad IBF Ungdom.