KÖP DITT GULDKORT - SE ALLA SENIORMATCHER LIVE
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IBK Lund
Damer SSL

Sjätte raka trepoängaren gav serieseger och Allsvensk kvalplats!
2017-02-28 22:04
Foto: Patrik Palm

Årets åttonde vecka, tillika Sportlovsvecka, skulle innehålla två tuffa hemmamatcher mot Munka-Ljungby på torsdagen och Malmhaug på lördagen. Två matcher där varje poäng skulle bli väldigt viktiga såhär i slutfasen av seriespelet. Det kändes som att båda motståndarlagen hade en bra form inför mötena, där inte minst Malmhaug verkligen har gasat på efter jul och i min mening kommit upp i sin normala standard, för de ska hålla till i toppen av serien. Nedan kan ni läsa referat från båda matcherna.

IBK Lund Elit – Munka-Ljungby IBK 5-3 (1-0, 2-0. 2-3)

 

Torsdagskväll och ett plötsligt inrusande snöoväder ryckte hastigt in över Lund och Skåne, vilket ställde till motståndarnas långa resväg, men som tur var så löste det sig väl och matchen kunde komma igång på utsatt tid. Munka-Ljungby som när vi senast mötte spelade ganska lågt, men verkar nu ha tänkt om i sitt spel och valde att sätta lite högre press. Detta tyckte jag att de gjorde på ett bra sätt, samtidigt som det kändes som att de hade större tro på sitt spel i helhet. Nu till själva matchhändelserna.


Tycker vi börjar matchen väldigt kontrollerande och satte vår prägel på från start. Dock är det Munka som får första heta målchansen, när vi blir för nonchalanta och tappar boll på mittplan. Detta skapar ett 2-mot-1-läge som man, lyckligtvis för oss, satte i stolpen. Men det är vi som tar ledningen med 1-0, när Malin Wiskman trampar in i slottet och hänger dit en returboll från Jennifer Nilsson. En väldigt bra sekvens där vi ligger kvar i press efter tappad boll och vinner tillbaka den högt upp i banan. Perioden fortsätter vara ganska jämn spelmässigt, där båda lagen försöker skapa etablerat och strukturerat anfallsspel. Upplever det dock som att Munka inte kommer till några riktiga farligheter, medan vi skapar några stycken under resterande del av perioden. Munka skjuter två skott på mål denna period. Dock skjuter de ännu fler under perioden, men dessa täcker vi förtjänstfullt bort på ett väldigt bra sätt. Perioden slutar 1-0.


Period 2 inleds ganska ryckig, mycket spel fram och tillbaka och egentligen inget kontrollerat från något håll. Vi försöker skapa ett lugnt och tryggt anfallsspel, men gör det lite för svårt för oss och slår bort lite för enkla bollar. Tycker ändå vi spelar upp oss under periodens gång och efter att inte ha varit så jättenöjda med förstaperiodens avslutande minuter, känns detta som en höjning på flera plan. Tycker vi börjar styra mer och mer av vad som händer ute på banan, samt har ett ökat lugn i vårt spel. 08:33 har vi 2-0 på tavlan när Cecilia Palvén hittar Jennifer Nilsson längs högerkanten via en lång passning, Jennifer i sin tur kliver upp mot fickan och hittar distinkt Klara Peraic framstörtandes på bortre stolpen som styr in bollen i mål. Mycket snyggt uppbyggt anfall, som på få passningar blev till målchans och mål. 10 minuter senare ökar vi på ledningen till 3-0, när Erica Mexnell får bollen i högerfickan, lägger ner den i hörnet till Ellinor Källén som i sin tur kliver upp i banan och hittar luckan mellan målvakten och förstastolpen. Detta är också ställningen efter andra perioden och ett bra utgångsläge inför sista ordinarie perioden.


Vi får en kalasstart på tredje perioden,då vi redan efter 02:50 utökar vår ledning till 4-0. Detta när Ellinor Källén på en studsande boll lyckas styra fram den till en löpandes Malin Heyden, som tar sig förbi sin försvarare och sätter den lågt till vänster om målvakten. Om man tror att Munka-Ljungby ska lägga sig platt efter detta så har man fel. Tro det eller ej, men efter 4-0-målet tänder gästerna verkligen till och börjar ta för sig ännu mer. Man spelar med större tro på sitt spel och vågar gå högre upp i banan, något vi inte hade förväntat oss. Endast dryga två minuter senare är reduceringen ett faktum, när Munka-spelaren ohotad får skjuta en vobblande boll från vår vänsterficka i bortre krysset. Men detta vill vi inte låta påverka oss, utan 4 minuter senare utökar vi till 5-1. Mitt i ett byte får Jennifer Nilsson bollen på mittplan, driver mot vänsterkanten och serverar en diagonalpassning till Erica Mexnell mot bortre stolpen som nyper till direkt, mycket fint. Nu duggar målen tätt och bara 2 minuter senare reducerar Munka-Ljungby ytterligare en gång. Vi skänker bort bollen, något som bortalaget utnyttjar och trycker in bollen bakom en chanslös Jennifer Gustavsson i målet. Munka tar efter denna reduceringsboll timeout för att verkligen satsa allt på ett kort och gå framåt. Man väljer att spela fullplanspress, vilket man också gör på ett bra sätt. 30 sekunder efter timeouten reducerar Munka ytterligare en gång, via ett inslag där vi blir för passiva och räknar fel. Tycker vi resterande del av perioden har bra koll på deras press. I vissa lägen blir vi lite stressade men överlag så löser vi det på ett bra sätt. Sista två minuterna är fantastiska då vi håller bollen inom laget, spelar stort och hittar avslut i slutsekunderna, vilket omöjliggör chans för Munka att skapa ytterligare reduceringsläge.

 

Inte vår bästa match under säsongen, men vi gör jobbet som krävs och tar också 3 poäng, vilket var det viktigaste. Tycker vi börjar bra, faller senare in i lite halvnonchalant spel, men tar efter en några minuter tag i det igen och spelar som vi vill. Sista minuterna tycker jag vi har bra koll på och de avslutande två är grymt bra, när vi bara spelar av matchen, enkelt och stort. Känns som att lite tankar redan var på lördagens tuffa drabbning med Malmhaug, vilka alltid är stenhårda fysiska och fartfyllda. Tycker även att Munka bjöd mer upp till dans detta möte än senast. Man spelade lite mer vågligt, hade en större tro på sitt spel, samt lite rakare med en bättre struktur. Lite förvånande över deras fullplanspress, något jag tror kommer bära frukt mot andra lag i denna serie. Svårt att lyfta fram någon speciell idag, då vi tar ännu en gedigen lagseger. Men såklart starkt med 3 passningspoäng från Jennifer Nilssons klubba, samt många poäng från våra backar, vilka vi vill ha en ökad roll i anfallsspelet. Även positivt med en jämn fördelning av målproduktion i båda kvällens femmor, samt att vi fortsätter ha en hög offervilja på varje position, det bådar gott inför avslutningen av seriesäsongen.

 

Poängfördelning:

Jennifer Nilsson   0+3

Ellinor Källén   1+1

Erica Mexnell   1+1

Klara Peraic   1+0

Malin Heyden   1+0

Malin Wiskman   1+0Matchstatistik: IBK Lund Elit - Munka-Ljungby IBK 5-3


 

IBK Lund Elit – Malmhaug KFUM IBF 4-3 (0-0, 1-1, 3-2)


Denna lördag vankades det match mot Malmhaug, vilket alltid brukar bjuda upp till tufft spel och högt tempo, och detta möte var inget undantag. Med minst 2 poäng i denna match kunde vi med en omgång kvar säkra seriesegern samt göra oss klara för kval till Allsvenskan. Detta var såklart Malmhaug medvetna om och ville göra allt i sin makt för att förhindra just det utfallet. Även om det skiljer mer än 20 poäng mellan lagen, så borde det vara betydligt jämnare än så tabellmässigt. Malmhaug har lite av underpresterat första halvan, för att sedan ha gasat på och kommit upp i sin normalnivå efter jul. Det är ett lag som ska ligga topp 5 när serien summeras.

 

Matchen börjar som det brukar mot Malmhaug, med full fart och fläkt. Båda lagen går in till 100% i varje situation och bjuder verkligen till för att ge publiken en väldigt underhållande Div.1-match. Den inledande perioden är en väldigt jämn sådan, med två lag som verkligen vill vinna. Den blir dock en lite ryckig akt med tre utvisningar, två för oss och en för Malmhaug, men utan att någon av lagen får utdelning. Känns som att vi är lite nervösa och spända i inledningen. Även om vi inför gjorde allt i vår makt att avdramatisera matchens betydelse, så går det inte att undgå att alla har koll på tabellen och vet hur det ser ut. Kändes lite som att vi var mer rädda för att tappa poäng, än att våga gå för seger. Vi slår bort lite enkla bollar och är stundtals lite obekväma med boll. Perioden blir trots allt mållös och pausen kom bra för vår del att prata samman oss för att försöka få bort nervositeten.

 

Andra perioden inleds minst lika fartfylld som den första och chanserna avlöser varandra, åt båda håll. Efter lite mer än 4 minuter spelade tar vi ledningen med 1-0 på frislag. Jennifer Nilsson petar till Klara Peraic som hittar Cecilia Palvén på bortre stolpen som i sin tur styr in bollen i mål, väldigt snyggt! Bara halvminuten efter får vi spela Powerplay, vilket tyvärr blir resultatlöst. Matchbilden fortsätter att vara väldigt jämnt där båda lagen håller ett högt tempo och verkligen vill framåt med sitt spel. 10:44 drabbas vi av en utvisning vilket Malmhaug utnyttjar genom att kvittera 11:21 in i perioden. Skottet som skulle gått ner i sarghörnet styrs vi vår fot turligt in i bortre burgaveln. Inget att hänga med huvudet över, utan bara att fortsätta kriga på. Några farliga chanser åt båda hålla sammanfattar de avslutande 8 minuterna av perioden och det står 1-1 efter andra akten.

 

Tredje perioden mardrömsinledds för vår del. Malmhaug tar ledningen efter 2 minuter spelade, när man lyfter in bollen på mål, vilken otroligt retfullt studsar in bakom en helskymd Karolina Lilja i mål. Men bara minuterna senare åker en Malmhaug-spelare ut 2 minuter för slag, i vilket efterföljande Powerplay vi kvitterar till 2-2. Efter att ha skapat några hyfsat bra chanser kommer bollen ner till Stina Balslev Andreason bakom mål. Stina tickar upp den till Cecilia Palvén som distinkt hänger upp bollen i närmsta krysset, fantastiskt skönt! Lite mer än två minuter efter kvitteringen har vi vänt på matchen när Ella Hammer med en oerhört snygg individuell prestation gör 3-2. Ella vinner först boll vid eget bås, drar en motståndare, trampar förbi ytterligare två, väntar ut målvakten och lägger upp den i nättaket. Malmhaug tar timeout, men någon direkteffekt blir det inte för de rödklädda. För dryga 30 sekunder senare gör vi också 4-2, när Erica Mexnell med en stenhård pass når Ella Hammer, som håller emot, vänder bort sin motspelare och slår in bollen lågt förbi målvakten. De avslutande 9 minuterna blir gastkramande. Ett vilt kämpandes Malmhaug som i varje sekund forcerade framåt för att i förstahand nå en reducering, vilket också skulle komma. När klockan står på 19:13 slänger man in en boll på mål och lyckas på något sätt trycka in den. Vi samlar oss snabbt, lyfter varandras energi och är redo för att göra ett svinjobb de sista 47 sekunderna. Detta gör vi vår vana trogen också och lyckas utan några större farligheter ta tre poäng, vilket också betyder att seriesegern är i hamn samt att ett Allsvenskt kval väntar! Helt jäkla sjukt!

 

Som Malmhaug-skribenten skrev i deras referat så var det TV-pucksscener efter matchen, en otrolig glädje för spelarna och oss ledare, men samtidigt blandade känslor över att vi verkligen hade klarat det, med tanke på den motsträviga resa vi har gjort under säsongen. Samtidigt som lyckan inte visste några gränser så var det också svårt att inse att vi verkligen hade gått i mål på detta vis. En strulig och sent påbörjad försäsong, sent spikad trupp, sjukdomar, skador, tunn trupp, ja allt man kan tänka sig. Men vi har verkligen fått ihop en otroligt stark grupp, som står upp för varandra i alla lägen! Det är med en stor stolthet jag kan säga att det är ett fantastiskt lag och fantastiska tjejer som har vandrat igenom denna framgångssaga och verkligen gjort det tillsammans. En fullständigt hundraprocentig match idag, 3 poäng, serieseger och Allsvensk kvalplats med en omgång kvar, fyf*n vad skönt! Som lag har vi tagit stora kliv framåt och verkligen vuxit tillsammans. 

Efter lördagskvällens storfirande väntar nu två veckors förberedelser för Playoff 1, där mycket talar för att vi börjar på bortaplan mot Hovslätts IK i Jönköping den 11/3 och därefter på hemmaplan den 18/3. Varför inte ta en roadtrip och färga läktaren svart-grön i Jönköping?

Nu återstår säsongens tuffaste och roligaste matcher, mot obekanta motståndare, kommer bli oerhört roligt!

 

Poängfördelning:

Cecilia Palvén   2+0

Ella Hammer   2+0

Erica Mexnell   0+1

Klara Peraic   0+1

Stina Balslev Andreason   0+1


Matchstatistik: IBK Lund Elit - Malmhaug KFUM IBF 4-3//Ludvig


Nyhetsarkiv
TURUNEN FLYTTAS UPP2024-05-23 18:30
SPETZ STANNAR I LUND2024-04-25 17:30
LINDQVIST FLYTTAS UPP2023-08-31 13:42
TACK FÖR ER TID2021-01-04 15:20
FYSISK BACK FLYTTAS UPP2020-10-22 15:11
SVAG MATCH GAV EN POÄNG2019-11-27 13:19
STORTALANG VÄLJER LUND2019-07-08 15:35
TUNG HELG FÖR DAM ELIT2018-11-05 22:03
BRA START PÅ SÄSONGEN!2017-09-26 16:27
MÅLVAKT TILL DAM ELIT!2017-09-13 12:22
BACK KLAR FÖR DAM ELIT!2017-05-16 17:04
UNG BACK TILL DAM ELIT!2017-04-25 14:32
Malin Heyden stannar!2016-04-21 23:05
Stephanie kör vidare!2016-04-14 11:23
Inför Warberg IC hemma!2016-02-19 15:22
Premiären är nära!2015-09-16 22:15
Truppstatus Juli2015-07-13 18:04
 
NYHET: ÅTERUPPSTART AV UNGDOMSMOTION
KÖP BILJETTER HÄR
GULDPARTNERS
SILVERPARTNERS
BRONSPARTNERS
MINIPARTNERS
VÄRDEGRUNDSPARTNER