Damer SSL

6 POÄNG MOT BOTTEN OCH TOPPEN!
2017-02-19 16:58

Nedan avhandlas de senaste två matcherna, två fullpoängsmatcher som båda två var otroligt viktiga för att ta oss två steg närmre till att uppnå säsongsmålet. Vi började med hemmamatch mot tiondeplacerade Gantofta IBK, för att helgen efter åka upp till Landskrona och seriefinal mot SST NET Landskrona IBK. Två matcher med helt olik matchbild, där seriefinalsvinsten väger aningen tyngre, bland annat med tanke på förutsättningarna med 6 spelare borta p.g.a. olika anledningar. Det slutade med seger mot Gantofta med 6-4 och seger mot Landskrona med 0-3.

IBK Lund Elit – Gantofta 6-4 (3-0, 1-1, 2-3)

En hemmamatch mot Gantofta väntade på lördagseftermiddagen i Vipeholmshallen. Efter en ordentlig urladdning mot Röke helgen innan hade vi bra självförtroende, samtidigt som vi var ödmjuka inför uppgiften. 11 utespelare och 2 målvakter kom till start i denna match

Matchen inleds som befarat med att vi får äga all boll och tillåts styra spelet dit vi vill ha det. Efter ungefär 5 minuter tar vi också ledningen med 1-0, när Jennifer Nilsson på frislag bågar runt muren och hänger in bollen i bortre gaveln på petning av Cecilia Palvén. Lite mer än minuten efter utökar vi till 2-0, då Stina Balslev Andreason med en snygg genomskärare via backhand hittar Klara Peraic på motsatt sida som distinkt placerar in bollen i halvöppet mål. Vi fortsätter rulla på bra i offensiven, men är lite tama med att hota och blir lite för bekväma med att bara spela runt. 5 sekunder från slutet fastställer vi periodresultatet till 3-0, när Cecilia Palvén lyfter in bollen mot mål, en boll som Jennifer Nilsson tar ner och knackar in i mål. 3-0 inför andra, men det fanns fortfarande några nivåer till vi kunde komma upp i flera moment.

Period 2 inleds med ett resultatlöst powerplay för vår del, till att Gantofta efter halva akten spelad reducerar till 3-1, när vi skänker ett friläge till bortalaget via en felpassning. Sånt som händer, så bara att glömma och ta nytt fokus. Glädjande nog replikerar vi per omgående, bara dryga 2 minuter senare. Stephanie Schöld spelar upp bollen längs vänstersargen, varpå Ellinor Källén vinner en 50/50-situation och kommer i ett friläge som hon hur kyligt som helst förvaltar på bästa sätt genom att göra sitt fjärde mål för säsongen. Inget speciellt mer händer i mittenakten, utan fortsatt ligger vi i förarsätet spelmässigt och Gantofta tvingas mest spela långbollar, vilka vi vinner 9 gånger av 10. Vi har därför en ställning på 3-1 inför tredje perioden.

6 minuter in i period 3 utökar vi vår ledning när Tove Sölve, på pass av Amanda Svensson, promenerar genom köket och lägger in bollen hur snyggt som helst. Efter 10 minuter av perioden börjar vi bli lite för bekväma och tar inte lika stora initiativ vilket vi tidigare hade ökat under andra perioden och första halvan av tredje. Vi spelar mest runt bollen, utan att ta oss in på obekväma ytor eller våga bryta lite större mönster. Med lite oskärpa och otydlig kommunikation bryter Gantofta boll i vår spelvändning och tillåts reducera, när man lägger in bollen förbi en chanslös Jennifer i mål. Vi fortsätter vara lite för passiva med boll resterande del, med en tro om att segern är bakom lås och bom. Men riktigt så enkelt skulle det inte bli. Gantofta visar upp en stor desperation sista 2-3 minuterna och slänger bollar på kassen i varje läge de får. Inom loppet av 30 sekunder har man genom detta både gjort 5-3 och 5-4, och lite hängande huvuden kunde ses i båset. Men efter att snabbt ha samlat ihop oss och med korta ord fått upp energinivån, ställer vi oss självförtroendeboostade på banan igen. Vi punkterar matchen 5 sekunder senare, när 9 sekunder återstår av matchen, då Cecilia Palvén från eget slott lägger en långboll i motståndarnas tomma bur. Riktigt skönt givetvis, men samtidigt onödigt spännande, där vi själva sätter oss i denna situationen, en situation vi tillslut lyckas reda ut. Matchen slutar därmed 6-4 och 3 nya poäng plussas på kontot.

Sammanfattningsvis kan man säga att vi själva skapar den onödiga spänning som matchen tillslut har, då lite ofokus ger Gantofta enkla mål samtidigt som vi inte riktigt går in tillräckligt fysiskt vid deras två sista mål. Starkt att vi inte kollapsar helt och hållet i slutet, utan ändå reder ut det. Röke-matchen var en otrolig urladdning helgen innan, kanske det spelade in lite. Samtidigt gör Gantofta det riktigt bra utifrån sina förutsättningar och spelar precis som man ska för att ta poäng från lagen på övre halvan. Smart och kyligt, där man inväntar rätt läge att lägga in stöten. Nu väntar en träningsvecka innan vi har en seriefinal mot SST NET Landskrona IBK kommande helg på bortaplan. En oerhört rolig men tuff uppgift, med två likaspelande lag, där vi hoppas kunna hämta hem full pott. Landskrona Idrottshall på lördag kl.12:00 för den som vill se!

Matchstatistik: IBK Lund Elit – Gantofta 6-4

SST NET Landskrona IBK – IBK Lund Elit 0-3 (0-1, 0-0, 0-2)

Lördag och det vankades tidig seriefinal i Landskrona Idrottshall mot serietvåan SST NET Landskrona IBK. En superrolig match som har stor betydelse för båda lagen. Vi tyckte oss ha hyfsat bra koll på Landskronas styrkor och lade en matchplan efter detta, som vi skulle försöka förhålla oss till. Återigen ett sjukdoms- och skadesargat lag som kom till spel med hela 6 spelare borta, varav ett sent återbud på morgonkvisten. Men 10 taggade utespelare och 2 målvakter slöt upp i Landskrona redo att kriga varje sekund.

Tycker första perioden är jämn rent spelmässigt. Båda lagen skapar några farligheter och bjuder upp till bra anfallsspel. Kanske lite för svängig ibland, där slarvigheter gör att lagen avlöser varandra med kontring på kontring. Vi tar förlösande ledningen efter 07:53 spelade, när Klara Peraic snyggt lirkar in bollen i slottet från kortsargen, till en framstörtandes Cecilia Palvén. Cecilia gör inte något misstag utan sätter bollen säkert i hemmalagets vänstergavel. 12:41 får vi möjlighet att spela powerplay, när en Landskronaspelare knästående sparkar bort bollen i målområdet. Tyvärr ingen utdelning i denna spelform, trots några hyfsat bra lägen. Perioden fortsätter som inledande 10 minuterna, där vi och Landskrona försöker etablera ett anfallsspel med en mix av sylvasst kontringsspel. Ställningen är 0-1 efter 20 minuter spelade.

Inför andra går vi igenom lite detaljer samtidigt som vi understryker vikten att hålla en bra nivå i de punkter vi pratade om inför matchen.

Det är ett hetare Landskrona som kommer ut till period 2. Man trycker på lite hårdare och höjer presspelet en aning. Detta medför att vårt försvarsspel sätts på en större prövning, där noggrannheten och enkelheten skulle spela stor roll. I spelet med boll är det i övrigt ganska likt första perioden med två lag som försöker vara spelförande, där Landskrona efterhand tar över spelet lite mer, vilket också skottstatistiken visar, en periodstatistik som känns lite missvisande sett till spelövertag. Även om Landskrona får styra spelet lite mer än oss, så tycker jag vi ändå försöker hålla ett bra etablerat spel, samtidigt som vi är otroligt starka defensivt. Efter lite mer än halva perioden spelad får vi även testa på spelformen i numerärt underläge, vilket vi genomför galet starkt, där Landskrona egentligen bara skapar en och annan halvchans. Inget speciellt mer händer i perioden och vi har fortsatt 0-1 inför den avslutande akten.

Inför tredje trycker vi på ytterligare detaljer samt upprepar våra nyckelbitar som vi bestämde inför matchen.

Landskrona kommer i tredje perioden upp ytterligare ett steg i sitt försvarsspel, när man går lite högre och aggressivare. Samtidigt som detta ibland gör oss lite onödigt stressade, så skapas det även större ytor för oss att komma ur pressen. Det blir en period där vi får spela väldigt mycket försvarsspel, något vi gör på ett föredömligt sätt. Vi täcker bort skott och ligger nästintill alltid i motståndarens skottlinje. 07:34 utökar vi energigivande vår ledning till 0-2, där vi verkligen krigar in bollen i mål. Klara Peraic kommer en mot en med målvakten, försöker sig på en delikat chip som målvakten temporärt klarar. Men till hemmalagets stora förtret dyker Jennifer Nilsson upp på returen och forcerar in 0-2-målet, otroligt skönt! Sista 10 minuterna är det full forcering från hemmatjejerna, där vi står emot och visar en hög offervilja genom att täcka bort i princip allt som kommer i närheten av oss. Med dryga 3 minuter kvar tas timeout samtidigt som Landskrona plockar målvakten. Man skapar inga speciella farligheter i 6 mot 5-spelet, utan vi kan punktera matchen med 30 sekunder kvar, när Amanda Svensson sträcker sig så långt klubban når och lyckas peta bollen förbi Landskronas sistaback, fram till Ellinor Källén som inte gör något misstag utan lägger in bollen i öppen kasse. Det är aldrig klart med någonting inom innebandy, men med 3 bollar upp samtidigt som man inte skapade så mycket framåt kändes segern kassaskåpssäker. Sista sekunderna spelar vi också väldigt lugnt och fint, när vi bara håller dem utanför oss och inte låter dem komma till avslut, samtidigt som tiden långsamt tickade på. Det blir tillslut en seger med 0-3, så jäkla skönt!

En otrolig laginsats som ger oss segern idag, där vi följer vår matchplan i princip hundraprocentigt. Vi visar en perfekt inställning, krigar för varandra i varje byte och håller det genomgående väldigt positivt på bänken. Offerviljan är på topp idag, där vi försöker ligga i skottlinje hela tiden och plockar bort många av deras skott via detta. Matchens lirare blev av sekretariatet Karolina Lilja som storspelade. En fin lördagskväll väntar för att påbörja nästa träningsvecka på måndag som även innehåller två hemmamatcher i form av hängmatchen mot Munka på torsdag i Idrottshallen kl.20:00 och Malmhaug på lördag i Vipeholmshallen kl.15:00. Varmt välkomna då!