IBK Lund
Damer SSL

Full pott i toppmötet med Röke IBK!
2017-02-06 14:30

En oerhört tuff men rolig match väntade under söndagen på bortaplan mot hemmastarka Röke IBK. Senaste mötet slutade 2-1 till vår fördel och sedan dess tyckte vi ha bra koll på våra motståndare och hur de vill spela. Samtidigt har de under juluppehållet bytt tränare, så det var med spänning vi såg framemot att se huruvida de ändrat på något i sitt spel. Vi har haft en bra period de senaste 2 veckorna, där vi dessutom fått tillbaka några spelare från skador och sjukdomar, så en stark trupp på 14 utespelare och 2 målvakter åkte upp till Hässleholm denna söndag.

Vi börjar matchen helt klart bättre än hemmalaget och får styra spelet efter hur vi vill ha det. Röke spelar lite annorlunda denna match försvarsmässigt än vad de gjorde tidigare möte, med ett hårdare och aggressivare styrspel. Detta tycker jag inte de får någon speciell effekt av, utan vi kommer ifrån deras press på ett bra sätt, genom att sätta fart på boll och fötter tidigt i situationerna. Vi vet om att de är ett fysiskt och tungt lag, där vi hoppades att vår speed och större spelskicklighet skulle fälla avgörandet idag. Försvarsmässigt då, jo vi lyckades med det vi ville åstadkomma, att Röke-spelarna mestadels skulle bli tvingade att spela långbollar ner i hörn, där våra backar i regel skulle vara först på bollarna. Trots detta är det hemmalaget som tar ledningen, när vi blir alldeles för passiva och väger för lätt. Deras nummer 16 får kliva in mellan back och stolpe och på andra försöket sätta 1-0-målet 8 minuter in i perioden. Vi fortsätter rulla på väldigt bra och en kvitteringsboll känns väldigt nära. När klockan står på 12:11 får Ella Hammer presentera sig för hemmapubliken, när hon snurrar upp försvaret, drar målvakten och med en backhand läckert lägger upp bollen i nättaket. Väldigt rättvist, skönt och en energipåfyllnad, en våg vi skulle rida vidare på. För endast 3 minuter senare tar vi ledningen med 1-2 efter en väldigt fin kontring, där Ella Hammer drar en försvarare, tickar ut den till Tove Sölve som distinkt slår en krosspassning till en framstörtande Amanda Svensson som lägger in bollen i mål. Resterande del av perioden ser matchbilden ut som perioden i stort, där vi styr spelet och Röke då och då tar sig upp i halvfarliga kontringar.

Inget mer händer utan perioden slutar 1-2 till vår fördel, och en ännu tuffare andraperiod var att vänta.

Vi pratade inför om just det att vi spelmässigt helt klart ligger i förarsätet, men att vi måste höja vår fysiska nivå för att matcha hemmalaget.

Under andra periodens inledande 9 minuter lyckas Röke både kvittera och ta ledningen. Det första är slarv, där vi tappar boll bakom eget mål varpå de hittar en fristående spelar i slottet som hänger dit kvitteringen. Det andra tillkommer på ett väldigt turligt sätt för hemmalaget, då bollen studsar på en fot och ställer vårt försvar något där en Rökespelare är väldigt aggressiv och lyckas fippla in bollen på något vis. Även under denna del av matchen har vi i princip allt, men som vanligt inom sporten, så är det små marginaler fäller avgörandet i varje situation. Dryga 4 minuter efter Rökes ledningsmål kvitterar vi till 3-3 när Emma Rosén trycker in bollen, efter en fin krosspassning av Jennifer Nilsson. Resterande del är likt avslutningen i andra, men här är Röke lite hungrigare än vad man var tidigare, vilket också gör att de skapar någon riktigt vass farlighet i slutet. Men fortsatt jämnt resultatmässigt där vi har 3-3 inför den avslutande akten.

Inför den avslutande perioden är vi överens om att den fysiska nivån måste upp ytterligare ett snäpp, kan vi göra detta så kommer vi vara starkare i varje del på banan, då Röke fram tills nu vägde lite tyngre i just denna del av spelet.

En jämn periodstart, där spelinnehavet byts lite mer fram och tillbaka än tidigare. Men vi tar över spelet mer och mer under periodens gång och efter halva tiden gången tar vi också välförtjänt ledningen med 3-4, då vi bryter ett uppspel på mittplan genom Cecilia Palvén. Bollen går fram till Ella Hammer som lirkar ut den till Emma Rosén som direkt smäller till ett otagbart högt slagskott. 2 minuter senare har vi utökat ledningen till 3-5, återigen är det Emma Rosén som med en individuell prestation gör målet efter en distinkt fotpassning. Emma tar emot bollen och driver förbi 3 hemmaspelare och prickar väldigt snyggt bollen i nättaket med ett dragskott. Mindre än 2 minuter efter det gör Emma sitt tredje mål i perioden, sitt 4 totalt, när hon med en returtagning påpassligt är framme i en tilltrasslad situation efter Stina Balslev Andreasons skott och utökar vår ledning till 3-6. Vi förväntade oss en anstormning direkt och ett numerärt underläge där Röke skulle plocka målvakten, men riktigt så blev det inte. Lite orkeslösa hemmaspelare, samtidigt som vi effektivt spelade runt bollen och dödade tid, gav inte Röke någon chans att hämta in vårt försprång. Otrolig lättnad när slutsignalen ljöd och att vi fick med oss 3 svåra poäng från Hässleholm.

Jag tycker vi helt klart är bättre än Röke sett till 60 minuter där vi har ett bättre spel med boll. Röke håller sig kvar i matchen med att ligga på en hög fysisk nivå, en nivå som vi inte kom att matcha förrän i tredje perioden, vilket också syns på periodresultatet. När vi kom upp i den nivå, samtidigt som vi höll ett högre tempo än hemmalaget så hade dem det jobbigt. Lite mer aktivt coachande och matchande denna kamp, för att hela tiden försöka hålla en hög energinivå, vilket jag tycker vi lyckade helt ok med. Att ta tre poäng i denna match var prio ett, därav kan man inte vara något annat än nöjd. Att Emma Rosén idag stod för 4 kassar är värt att nämna, bra målvaktsspel av Karolina Lilja och välfungerande formationer likaså. Ella Hammer gjorde sin första match med laget för året och bidrog med finess över hela banan, även stabilt backspel från alla 4 backar som matchades, men framförallt otroligt starkt slit av alla på plan idag, där ingen vek ner sig utan fortsatte kriga oavsett.

Nu väntar en träningsvecka för att på lördag ta emot Gantofta IBK på hemmaplan, 15:40 i Vipeholmshallen. Varmt välkomna!