Sexpoängsvecka för D1 Elit!
2017-01-30 15:51

En späckad vecka väntade med två matcher på tre dagar av helt olika karaktär, med olika utmaningar. För att göra det så enkelt som möjligt kommer här referat från båda dessa matcher. I torsdags fick vi besök av IBK Finn i Idrottshallen, ett vilt krigande lag som aldrig viker ner sig, oavsett resultat. Vi visste att det skulle bli tufft, framförallt då Finn hittat formen och t.ex. tog poäng av Malmhaug omgången innan. I lördags begav vi oss för andra gången i år upp till Ängelholm och fina Kungsgårdshallen. Senast vi var där uppe blev det uttåg ur Skånemästerskapen, så en stor portion revanschlusta fanns inom laget att slå Ängelholmskorna. Fortsatt lite skakade av skador och sjukdomar och vissa spelare med småskavanker spelade begränsat dessa matcher till följd av detta.

IBK Lund Elit – IBK Finn 5-2 (1-2, 3-0, 1-0)

Matchen började i ett avslaget tempo, där vi som väntat fick äga mycket boll, vilket vi också blev för bekväma med. Vi visste att Finn skulle stå lågt och kontra mot oss i varje läge de skulle få, därför var vår anfallsbalans och värderingar prio ett denna kväll. När klockan har tickat upp till 09:03 spricker äntligen målnollan, när Emma Rosén distinkt trycker in 1-0-målet i halvöppen kasse, efter en fin diagonalpass av Jennifer Nilsson. Efter ett, vad som kändes, tämligen ofarligt frislag från halva plan står det 1-1 i Idrottshallen. Med en enkel petning och en klassisk sorkdödare, som styrs via något på vägen, vilket ger bollen en mycket märklig bollbana likt den mest precisisa lobben jag någonsin har sett, går den över en chanslös Jennifer i mål. 16:18 är nästa kalldusch ett faktum, när Finn tar ledningen med 1-2, där vi blir lite övermodiga i uppspelsfasen, tappar boll och får ett kontringsmål i baken. Detta blir också periodsiffrorna, så 1-2 inför andra.

I pausen pratar vi kort och gott om att hålla uppe det offensiva spel vi har, men att vi måste börja hota och göra det ännu jobbigare för våra motståndare genom att öka rörelsen. Det kändes som en form av underskattning infann sig under öppningsakten, något vi skulle sudda bort under resterande del av matchen. 09:37 kvitterar vi till 2-2, när Jennifer Nilsson får kliva längs högerkanten, sikta in sig och sätta sitt första mål för dagen lågt vid bortre stolpen, på pass av Cecilia Palvén. Dryga 30 sekunder senare tar vi ledningen för andra gången ikväll, när en debuterande Klara Peraic hittar in till Susanne Nilsson efter ett väl avvägt instick, som trycker in bollen i nät. 13:28 gör vi mittenaktens sista mål då vår ledning utökas till 4-2, detta när Jennifer Nilsson påpassligt är framme på en returtagning efter ett skott av Emma Rosén från motståndarnas högerficka.

Vi fortsätter att ha bra koll på Finn under tredje perioden och låter dem inte komma till liknande lägen vi bjöd på under öppningsperioden. 07:27 gör vi också 5-2, när en mycket osjälvisk Klara Peraic får sin andra passningspoäng för dagen, efter att ha frispelat Erica Mexnell som kunde lägga in bollen i öppet mål. Resterande del av perioden blir mest en transportsträcka, där vi inte riktigt har siktet rätt inställt. Skott i stolparna, ribban och burgaveln är väldigt frekventa och oturligt nog inte i vår favör. Efter halva perioden spelad händer något otäckt när Susanne Nilsson får en boll i ögat och tvingas utgå, som efter läkarbesök visar sig vara indisponibel inför lördagsmatchen.

Men 5-2 blir slutresultatet i dagens match, där det viktigaste var att ta tre poäng och studsa tillbaka i rätt spår. Vi inleder tempofattigt i första perioden, men höjer oss efterhand och spelar upp oss. Andra- och tredjeperioden har vi allt, men idag är inte effektiviteten riktigt på vår sida, tillsammans med en vass bortamålvakt. Matchen lär inte ha varit en publikfriande sådan, men som tidigare nämnt var det viktigaste att ta tre poäng och ta oss tillbaka i segerspåret. Dagens stora ljusglimtar var Klara Peraic, som idag gjorde sin debut och öppnade med två assistpoäng. Spelandes i en fantasifull forwardskonstellation med en comebackande Tove Sölve som gjorde sin första match på drygt ett år efter en långdragen skadeperiod.

Nu väntar återhämtning och uppladdning inför lördagens oerhört tuffa bortamöte med FBC Engelholm.

Matchstatistik: IBK Lund Elit - IBK Finn 5-2

FBC Engelholm – IBK Lund Elit 3-4 (0-1, 1-1, 2-2)

Ett väldigt svårt bortamöte väntade på lördagseftermiddagen, då vi styrde bilarna till Kungsgårdshallen i Ängelholm för ett möte med FBC Engelholm. Vi vann senast i serien på hemmaplan med 2-1 efter en tight drabbning, senare blev det förlust med 9-5 i DM-kvartsfinalen, så ett hungrigt och revanschsuget lag möttes i omklädningsrummet. Inför denna match saknades Susanne Nilsson till följd av skadan i torsdags samt Klara Peraic. Med en avsaknad på totalt 5 spelare, fick några spelare testa på lite alternativa positioner, något de gjorde med bravur.

Engelholm väljer att kliva på fullt redan från början, vilket gjorde oss något stressade, men löste ändå situationerna på ett bra sätt. Dessutom får vi en kalasstart när vi tar ledningen efter 01:21. Deras press öppnar upp ytor för oss i vilka vi kom att straffa dem. Efter en hög fotrensning av Stephanie Schöld, vilket kom till att bli en passning till Ellinor Källén som vänder runt och tar avslut. Målvakten lyckas parera och bollen går sedermera ner i motståndarnas vänsterhörn, där Stina Balslev Andreason är före försvararen, tar närmsta vägen mot mål och hittar en lucka mellan målvakten och förstastolpen. Tycker perioden är hyfsat jämn, kanske lite fördel Engeholm i spelet med boll. Samtidigt spelar vi väldigt bra bakåt och bjuder inte till så många farliga avslut. Vi spelar med en hög offervilja och täcker bort mycket av deras skott. Första perioden slutar 0-1 till vår fördel.

Inför andra pratar vi om lösningar på deras press och hur vi agera när de kliver på så mycket som de gör.

Vi får återigen en bra start på perioden när vi utökar vår ledning till 0-2 genom Cecilia Palvén, som dagen till ära spelade forward och som höll sig fram på returen efter Jennifer Nilssons skott. Tycker detta var helt rättvist, då vi varit bättre de inledande minuterna. Även de efterföljande minuterna ligger vi i förarsätet. 09:03 drabbas Engelholm av en utvisning. Enligt mig var det på tiden, då de flertalet gånger tidigare under matchen ofta kommit in i dueller med benen först, liknande försök till knätacklingar, framförallt när de kommer sent in i situationer och inte hänger med. Väldigt onödigt vilket gjorde oss lite frustrerade, då det innebär en hög skaderisk. Som tur är var flertalet av dessa situationer i låg fart, vill inte ens tänka på vad som skulle kunna hända med högre farter inblandade. Det blir ett resultatlöst powerplay och bara minuterna efter drabbas vi av en 2-minutersutvisning, en ganska tveksam sådan. Vi spelar otroligt starkt i boxplay och Engelholm skapar inte speciellt många farliga lägen. Ungefär två minuter från slutet reducerar Engelholm till 1-2 på ett väldigt snyggt frislag, där vi kommer lite fel och bollen lite retfullt studsar fram till en fristående Ängelholmare. Perioden slutar 1-1, med en totalställning i 1-2 inför den avslutande akten. En lite sönderryckt period med två utvisningar på kort tid i mittdelen.

Inför tredje är snacket detsamma, vi behöver göra det lite enklare, spela lite större samt ett förtydligande hur vi ska lösa deras intensiva press.

Det här med periodstarter verkar vara vår melodi idag, då vi redan efter 30 sekunder utökar ledningen till 1-3. Frislag på egen planhalva, med en lång pass upp till Tove Sölve som touchar vidare bollen mellan två motståndarbackar till Ellinor Källén som kommer fri med målvakten och behärskat sätter sitt första seriemål för säsongen. Några minuter senare gör Ellinor även sitt andra mål för dagen, när hon på pass av Stina Balslev Andreason vänder runt sin försvarare och lägger bollen i nät. Fint avslut på ett bra uppbyggt anfall, där vi får bra rull och hittar bra ytor. Tycker vi får bra effekt på våra lösningar av deras höga press. Vi kommer allt som oftast ur situationen på ett bra sätt, samtidigt har Engelholm svårt att få upp bollen där resultatet blir att de spelar mycket långbollar. 13:03 reducerar Engelholm till 2-4, efter just en sådan. Man lägger in en längre boll på kassen, den studsar ner framför klubban på en hemmaspelare, som slår till både backklubba och boll med resultatet av att bollen smiter in vid första stolpen. Säger inget annat än att tidigare under matchen blev sådana här situationer till frislag. En och en halv minut senare visar tavlan 3-4, ett inledningsvis ofarligt skott från vår vänsterficka som på något sätt letar sig in bortre gaveln. Men vår vana trogen så låter vi inte detta fälla oss, vi skapar energi för varandra och fortsätter kriga på. Engelholm trycker på ordentligt de avslutande minuterna och skapar några farligheter. Men vi jobbar föredömligt i försvarsarbetet, täcker bort deras skott samt har en storspelande Karolina Lilja i kassen. Sista 2-3 minuterna blir hiskliga med lite för hög puls för ens eget bästa, men vi reder ut det tillslut, så förbannat skönt!

Matchen slutar 3-4 och en stark lagseger på bortaplan är ett faktum. Vi krigar på trots förutsättningarna och gör som lag en fantastiskt stark insats. Karolina Lilja gör en grym match i mål och blir även utsedd till matchens bästa spelare. Ellinor Källén får äntligen spräcka sin målnolla och är riktigt vass idag. Tove får göra sin första poäng för säsongen, väldigt kul för henne. En bra defensiv som lägger grunden för dagens seger. Nu väntar en spännande träningsvecka innan vi har en fantastiskt rolig match att spela på söndag, när vi åker upp till Qpoolen för ett toppmöte med Röke IBK.