KÖP DITT GULDKORT - SE ALLA SENIORMATCHER LIVE
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IBK Lund
Damer SSL

Stabil seger gör att D1 Elit firar jul i serieledning!
2016-12-19 13:30
Foto: Patrik Palm
Årets sista match väntade under lördagseftermiddagen, då vi styrde bilarna mot Helsingborg och fina Helsingborg Arena. Dagens motståndare FC Helsingborg har vi redan hunnit möta två gånger tidigare under denna säsong, först nere i Höllviken under HIBF Pre Season Challenge och även tidigare i seriespelet. Därför tyckte vi oss ha ganska bra koll på motståndet, men man ska aldrig vara för säker. Inför matchen saknades Ella, Ellinor och Mathilda p.g.a. diverse anledningar, men oavsett det ställde vi ett starkt och hungrigt lag på banan.

Matchen börjar lite avvaktande från vår sida, lite smått ofokuserat i vissa moment, vilket ger Helsingborg ett bra tryck. Det är ett hårt jobbande lag, som har för avsikt att spela ett passningsorienterat spel vilket de också gör bra. Efter en lite trevande start jobbar vi oss in i matchen efterhand och första perioden är en väldigt jämn sådan sett till helheten. Men runt den femtonde minuten börjar vi skapa lite mer tryck och får några väldigt bra byten vilket också resulterar i att vi gör 0-1 efter 18:06, när vi bryter boll på mittplan, varpå Erica Mexnell spelar upp Amanda Svensson i bra läge som inte gör något misstag utan stänker in ledningsmålet, otroligt skönt. Men än var det inte slut, för 54 sekunder senare ökas ledningen på till 0-2 när Jennifer Nilsson bryter fram längs högerkanten, kliver in i banan och tickar ut bollen till Emma Rosén som på sin egen retur backhand-knackar in periodens sista mål. 0-2 inför andra perioden, men än fick vi absolut inte börja slappna av.


 

Inför mellanakten pratar vi just om detta, att hålla uppe vårt fokus, spela smart och inte känna oss nöjda som det var.

Vi börjar andra perioden minst sagt på ett strålande sätt. När klockan står på 02:48 har Emma Rosén gjort sitt andra mål för matchen genom ett fint inbryt på pass av Stephanie Schöld. 12 sekunder senare gör vi 0-4 efter ett fint tickande genom hemmalagets försvar, där Erica Mexnell sätter upp Susanne Nilsson i bra läge som nyper till direkt. FCH tar timeout, där vi återigen poängterar vikten av att hålla högt fokus och inte slappna av. Timeouten ger ingen speciellt bra direkteffekt för Helsingborgskorna, då vi 8 sekunder senare gör 0-5. Ett otroligt fint anfall, där vi på one-touch spelar oss igenom Helsingborgsförsvaret till dess att Jennifer Nilsson hänger in bollen och fastställer denna intensiva målkavalkad, med assist av Stina Balslev Andreason. En chockartad periodstart för alla i hallen kan jag tänka mig, även för oss coacher, då vi blixtrar till och gör 5 mål på 5 minuter. Vi fortsätter spela på ett mycket bra sätt och håller hemmalaget utanför oss. Men bara 3 minuter senare reducerar man till 1-5 genom ett aningen turligt mål, där bollen likt en flipperkula tar vägen via 3-4 spelare innan den retfullt studsar över mållinjen. Sånt som händer och bara att ta nytt fokus till nästa byte. Men FCH vill mer och 2 minuter senare får man till ytterligare en reducering, då vi via slarv, ger bollen till en friställd spelare framför mål. Lite ofokus och för svårt spelat i denna situation och även under denna tidsperiod i stort, då Helsingborg får ta för sig lite mer spelmässigt. Det fortsätter vara lite stressigt spel, nästan som att en känsla av oro infinner sig. Vi spelar absolut inte dåligt, men inte på vår standardnivå, vilket FCH påpassligt utnyttjade. Men vi reder ut dessa stressiga minuter och tar tag i spelet efter en liten stund. När vi väl spelar på ett enkelt och fartfyllt sätt så hänger inte motståndarna med. Därför är det otroligt skönt när vi återigen börjar få några väldigt bra byten, där vi sedermera också får utdelning. 17:58 är det nämligen återigen nätrassel bakom hemmamålvakten, då Emma Rosén trycker iväg ett volleyskott som målvakten tillfälligt klarar, men framför mål står en målsugen Stina Balsev Andreason som på andra eller tredje försöket forcerar in sitt första mål i matchen. Återigen en bra periodavslutning och vi går till pausvila med en stabil 2-6-ledning, men allt kan hända och att låta motståndarna hämta in försprånget var inget vi hade tänkt.



Tycker vi spelar väldigt kontrollerat och starkt de avslutande 20 minuterna. Vi håller dem på rätt sida, är aggressiva på rätt sätt och spelar smart i offensiv zon utan att ta för stora risker. Det är en jämn period, där FCH rör om lite i femmorna för att skaka fram något extra, men där vi står upp på ett bra sätt. Några farliga lägen åt båda håll, framförallt första 7-8 minuterna, där hemmalaget skapar flera bra lägen. Men med utebliven utdelning så känns det som att hemmalaget efterhand börjar ge upp om att komma ifatt. Sista 10 minuterna blir mer eller mindre en transportsträcka mot 3 poäng, då en sista ansträngning uteblir från de blå-svart-randiga. Perioden slutar 0-0, kanske inte den roligaste sett från läktaren, men vad gör det när vi tar ytterligare 3 poäng efter en stabil seger.


 

Tycker vi gör en stabil match överlag. Vi har kanske sammanlagt 10-15 minuter där vi inte riktigt kommer upp i nivå, men vi kämpade på ändå och gav oss inte trots två snabba hemmareduceringar. Man får ju säga att den ovan beskrivna femminutersperioden i första- och andra perioden mer eller mindre avgjorde matchen, tillsammans med vårt uppoffrande och noggrant värderande försvarsspel. Vi gör 5 mål på 5 minuter och har en fenomenal utdelning under denna period. De mål de gör är dels ett som är något slumpartat och ett som vi ger bort, så det är jag ändå väldigt nöjd över. Vi släpper återigen in få mål bakåt som grundar sig i ännu en kollektiv stark insats idag. Matchens lirare enligt sekretariatet blev Emma Rosén som stod för 3 poäng idag. Karolina Lilja gör en kanoninsats i målet, oerhört skönt att ha två målvakter i bra form.

Nu går till juluppehåll med en skön trepoängare i ryggen och fortsatt serieledning. Nästa match är lördagen den 7/1, då vi går in i årets Skånemästerskap och ställs mot FBC Engelholm i kvartsfinal. Nästa match i seriespelet är hemma mot Munka-Ljungby IBK söndagen den 15/1 kl.12:30 i Vipeholmshallen, hoppas vi ses då!


 

Poängfördelning:

Emma Rosén   2+1

Stina Balslev Andreason   1+1

Erica Mexnell   0+2

Amanda Svensson   1+0

Jennifer Nilsson   1+0

Susanne Nilsson   1+0

Stephanie Schöld   0+1

Se matchstatistiken HÄR!


//Ludvig

Nyhetsarkiv
LINDQVIST FLYTTAS UPP2023-08-31 13:42
TACK FÖR ER TID2021-01-04 15:20
FYSISK BACK FLYTTAS UPP2020-10-22 15:11
SVAG MATCH GAV EN POÄNG2019-11-27 13:19
STORTALANG VÄLJER LUND2019-07-08 15:35
TUNG HELG FÖR DAM ELIT2018-11-05 22:03
BRA START PÅ SÄSONGEN!2017-09-26 16:27
MÅLVAKT TILL DAM ELIT!2017-09-13 12:22
BACK KLAR FÖR DAM ELIT!2017-05-16 17:04
UNG BACK TILL DAM ELIT!2017-04-25 14:32
Malin Heyden stannar!2016-04-21 23:05
Stephanie kör vidare!2016-04-14 11:23
Inför Warberg IC hemma!2016-02-19 15:22
Premiären är nära!2015-09-16 22:15
Truppstatus Juli2015-07-13 18:04
 
NYHET: ÅTERUPPSTART AV UNGDOMSMOTION
KÖP BILJETTER HÄR
GULDPARTNERS
SILVERPARTNERS
BRONSPARTNERS
MINIPARTNERS
VÄRDEGRUNDSPARTNER
BILDBESTÄLLNINGAR FRÅN FOTOGRAFERING