Damer SSL

D1 Elit gick segrandes ur klubbderbyt!
2016-12-12 10:30
Årets andra klubbderby stod för dörren denna torsdag. Märkliga känslor då vi får betraktas som fiender 4 timmar under denna säsong och kompisar under säsongens övriga 8762 timmar. Senaste mötet slutade oavgjort, efter att den mentala anspänningen spelade en alldeles för stor roll för oss, något vi försökte avdramatisera idag och vara så avslappnade och fokuserade som möjligt. Matchbilden då såg ut som så att vi mer eller mindre hade allt spel och D1 Ungdom då och då kom upp i farliga kontringar. Detta var en matchbild vi förväntade oss även denna match, där fokus var att minimera deras möjligheter till kontring, genom att ha en god anfallsbalans och spela med en enkelhet framåt.

Matchen startar precis så som vi föreställde oss, där vi styr allt spel och skapar en och annan farlighet. Bortalaget får försvara sig mycket samtidigt som vi rullar boll bra på offensiv planhalva. Även om vi rullar på bra så gör vi det för bekvämt för oss och bara spelar runt utan att hota tillräckligt mycket. Vi gör det väldigt bra sett till balansen och bjuder inte motståndarna på någon möjlighet till kontring i samma utsträckning som i premiärmatchen. Under första perioden får de någon enstaka farlig kontring samt ett och annat halvfarligt distansskott som Jennifer är väldigt bra med på. Det dröjer till 19:41 innan vi lyckas spräcka vår målnolla, då Stephanie Schöld effektivt arbetar till sig yta i låga slottet, där Jennifer Nilsson finurligt smyger in bollen, så att Stephanie enkelt kan stänka in ledningsmålet. Skönt att få denna utdelning inför pausen, framförallt då vi har haft så pass mycket bollinnehav. Öppningsperioden slutar 1-0, vilket var väldigt skönt att ha med sig in i paussnacket.

I pausen pratar vi främst om att vi måste börja hota och utmana i större utsträckning. Vi har ett bra spel framåt, men blir mestadels bekväma i att bara spela runt utan att ta oss in på obekväma ytor. Målet kom till på ett sådant sätt, så mer av den varan hoppades vi kunna skaka fram.

Under de första 5-6 minuterna får bortalaget etablera mer anfallsspel i vår zon. Mest på grund av att man vågar spela lite tuffare och vågar försöka hålla mer boll, spelar med större mod helt enkelt. Vi positionerar oss väldigt bra trots att de får spela runt oss och ligger hela tiden i skottlinje. De får 4-5 skottlägen, vilka vi täcker bort på ett väldigt bra sätt. Därefter tar vi återigen tag i taktpinnen och börjar trycka på mer offensivt. Lite trögstartat, men nu börjar vi visa upp några tendenser av det vi pratade om i pausen. 10:30 gör vi 2-0, när vi på ett bra sätt får ner bollen djupt, vänder sida där Ella Hammer hittar in i slottet till Emma Azelius som nyper till. Skönt och förlösande att få utdelning, framförallt på en yta vi pratade om att vi ville hitta mer av i spelet. Fortsatt är matchbilden sig lik, vi har större delarna av spelet men bortalaget är inte helt oävna och har steppat upp sitt anfallsspel om man jämför med period nummer ett. Fortsatt boxar vi ut och täcker av deras lägen på ett bra sätt och har 2-0 efter andra perioden.

Vi pratar inför sista ordinarie perioden om att vi har ytterligare en växel att lägga i, vi kan öka tempot lite till och hota ännu mer i anfallsspelet. Vi spelar väldigt bra strukturerat bakåt, styr ut och täcker mycket skott, så där var det viktigt att hålla uppe samma fokus.

Vi börjar perioden i ett högre tempo och redan i andra bytet har vi utökat vår ledning till 3-0, när vi effektivt vinner tillbaka bollen högt efter att ha tappat den. Emma Azelius kommer loss med boll och serverar Ella Hammer som i sin tur inte gör något misstag, utan kliniskt hänger in bollen i bortre gaveln. Fortsatt vågar bortalaget spela mer boll än vad de inledde med att göra, men tycker vi har bra kontroll på dem och ändå ligger i förarsätet hela tiden. 09:26 utökar vi återigen vår ledning, denna gång till 4-0 när vi vinner boll på mittplan via Emma Rosén, som får fram den till Stina Balslev Andreason som i sin tur spelar en diagonalpass tillbaka till Emma. Här gör hon inga misstag utan stänker behärskat in bollen i mål och ett viktigt och förtjänt mål ger oss ett bra läge inför sista halvan av perioden. Bortalaget tar i samband med målet timeout. Under denna timeout poängterar vi vikten av att under resterande tid spela med ett lugn, en enkelhet och inte ta några onödiga risker i spelet. Vi gör som vi säger och får ett bra tryck efter deras timeout. Vi spelar enkelt och fortsätter etablera anfallsspelet på ett mycket bra sätt. Bra rörelse, med bra kombinationer där vi även utnyttjar backspelet på ett bra sätt. Minuten efter timeouten får vi också göra 5-0, när Ella Hammer gör sitt andra mål i matchen genom en individuell prestation. Erica Mexnell får bollen nere i motståndarnas ficka, spelar till Ella bakom mål som bryter in vid förstastolpen och hittar via backhand en lucka mellan målvakten och stolpen. 13:15 drabbas vi av en utvisning, något vi reder ut på ett bra sätt och det blir egentligen ingen jättefarlighet. Resterande 5 minuter spelar vi väldigt noggrant och värderande. Vi skapar några farliga lägen, men tyvärr sätter vi inga fler mål och slutresultatet skrivs till 5-0.

Tycker att vi allt som allt gör en bra match. Det är en väldigt svår match att spela, när vi tränar tillsammans under för- och tävlingssäsong. Men tycker vi klarar av den mentala anspänningen på ett mycket bättre sätt denna match jämfört med förra mötet. Nu visste vi lite mer vad det skulle handla om att spela denna typ av match, vi hade en bra känsla inom gruppen och ett bra självförtroende inför uppgiften. Tycker vi försöker spela på ett kreativt sätt, vilket sätts på prövning när man spelar mot ett lågt, kompakt och bra försvarande lag. Vi gör fem mål framåt och släpper, för andra matchen i rad, inte in något alls bakåt, otroligt starkt. Vi har en bra offervilja, där vi täcker mycket skott och det mesta som går fram till mål är distansskott vilka Jennifer lugnt kan plocka. Återigen en kollektiv stark insats, där det är svårt att plocka ut någon som skiljde sig från mängden. Men för att lyfta något så är jag nöjd över att vi hittat kedjor med en bra kemi, där vi idag fördelar målgörandet på ett jämnare sätt än tidigare om man ser över hela säsongen. Jennifer Gustavsson gör återigen en mycket bra insats i målet och håller sin andra nolla i rad, väldigt starkt!

Nu väntar ännu en träningsvecka för att förbereda oss inför sista matchen innan jul mot FC Helsingborg, nu på lördag den 17/12 kl. 13:00 i Helsingborg Arena, hoppas vi ses där!