Tankar efter 6 poäng på 5 dagar!
2016-10-17 12:54
Med en vecka innehållandes en aning för mycket skola och jobb, så avhandlar jag våra senaste två matcher mot FC Helsingborg och Munka-Ljungby IBK i denna text. Två matcher vi visste skulle bli tuffa. FCH mötte vi nere i Höllviken och är ett väldigt energifyllt lag som inte viker ner sig i första taget. Munka-Ljungby, med sina leading players i form av tidigare Elitserie-spelare, några individuellt skickliga spelare och en stabil backbesättning visste vi kunde ge oss huvudbry.

D1 Elit – FC Helsingborg: 4-2

Vi hade en del kött på benen om dagens motståndare, då vi hade möts några veckor tidigare nere i Höllviken under HIBF Pre Season Challenge. Varken vi eller dem hade då med en fullskalig trupp, så man kunde inte dra för stora växlar av det, men vi hade ändå helt ok koll på hur de vill spela sin innebandy. Vi pratar inför om lite lösningar på deras spel samt att vi vill fortsätta ha den glädje vi har visat upp tidigare under försäsongen och inledningen av säsongen. Ett positivt konstruktivt snack, där vi spelar som en enhet med hög offervilja, värdering och enkelhet.

Vi börjar helt ok, men tappar initiativet efterhand. FCH får ha mer och mer boll och ges större yta i sitt spel. Man tar också välförtjänt ledningen efter halva perioden, genom ett instick där vi blir för mycket bolltittande och tappar markering. Vi jobbar på men kommer tyvärr inte riktigt upp i vår riktiga kapacitet och pausvilan kommer lägligt för att samla oss och hitta ny energi.

Vi är överens inför andra perioden att det bara finns möjlighet till att höja oss och att vi nu måste hjälpa varandra med att göra det i allt vi gör på banan, men även i båset när vi inte spelar. Vi gör någon rockad i femmorna för att försöka hitta lite mer energi.

FCH får ett bra flow i början och skapar en farlighet direkt i första minuten, men detta blir kortvarigt. Vi kvitterar efter dryga 3 minuter på frislag genom Cecilia Palvén, på pass av Emma Rosén. Vi gnuggar på perioden igenom och spelar nu ett fantasirikt anfallsspel, med fina kombinationer och utnyttjar vårt backspel på ett fint sätt. Ungefär 12 minuter in i mittenakten så får vi ytterligare ett backmål, denna gång är det Stephanie Schöld som tar en fin löpning in i höga slottet som på pass av Jennifer Nilsson prickskjuter in 2-1 i målvaktens närmsta hörn. Vi håller upp ett fint anfallsspel med bra bolltempo och initiativrika löpningar, samt så spelar vi resolut bakåt, håller det kompakt och låter motståndarna spela på utsida. Perioden slutar 2-0, och vi har 2-1 inför sista ordinarie perioden.

Inför tredje så pratar vi om vikten att fortsätta kriga på, behålla initiativet istället för att bevaka ledningen, samt bibehålla den glädje och positivism vi visat upp under hela matchen.

Vi inleder perioden på ett väldigt fint sätt genom att sätta 3-1 efter 37 sekunder när Emma Rosén lirkar in bollen på pass av Jennifer Nilsson. Denna period är jämn och böljar lite fram och tillbaka. FCH reducerar 8 minuter in i perioden till 3-2 genom en väldigt snygg individuell prestation med en hård halvvolley rakt upp i bortre krysset, helt otagbart. Vi krigar på bra och visar en otrolig inställning för varandra. FCH tar timout med 2 minuter kvar och plockar sedermera målvakten. Efter en stark bollvinst av Stephanie i eget vänsterhörn, kort tick upp till Emma Rosén vid eget bås punkterar vi matchen med ett 4-2-mål när Emma vänder runt på en enkrona och skickar in bollen i tom kasse från ¾-dels plan.

En riktigt skön seger, efter en otrolig krigarinsats, där vi nästan går på knäna i slutminuterna. Vi krigar på hela matchen igenom, står upp för varandra och ger oss inte förrän slutsignalen ljuder. Svårt att plocka ut någon speciell spelare, då det var en kollektiv stark insats som ger oss 3 fina pinnar. Men kul att våra backar får hamna i målprotokollet, när vi nu tar nytt fokus för en fredagsmatch i Munka-Ljungby, bara det eldar igång en.

Munka-Ljungby IBK – D1 Elit: 1-5

Vad härligt, fredagskvällen bjöd på en seriematch uppe i Munka-Ljungby kl.20:00. Vi har återigen haft lite störningsmoment i veckan, med skador, sjukdomar och jobb. Hela tillgängliga truppen följde med, innehållandes något frågetecken p.g.a. någon småskada. Vi väljer denna match att ge Jennifer Gustavsson förtroende mellan stolparna, ett förtroende hon verkligen skulle ta tillvara på!

Vi pratar inför om 3 ledord offensivt, 3 defensivt och 3 generella. Där glädje, positivism, offervilja, tålamod, värdering och beslutsamhet är de centrala.

Vi börjar lite skakigt de två första bytena, och Munka får direkt en farlighet. Men med förstabytet gjort för respektive femma så släpper nerverna lite och vi börjar spela bollen på ett mycket fin sätt. Vi fortsätter spela väldigt starkt defensivt och offensivt visar vi upp ett stort tålamod, ett tålamod vi tidigare inte visat på samma sätt under tävlingsmatcherna. Vi spelar med ett lugn och beslutsamhet, där vi neutraliserar deras kontringsspel gång på gång. I den tolfte minuten släpper äntligen målskyttet också när Jennifer Nilsson på egen hand bryter in från offensiv högerficka och hänger ett dragskott i högra krysset. En snygg prestation med ett mål som var otroligt skönt att få i det läget. Vi fortsätter att trumma på och håller en 0-1-ledning perioden ut.

Vi pratar mellan perioderna att bara köra vidare som vi har gjort och inte låta Munka få ta över initiativet. Behålla enkelheten, glädjen och offerviljan.

Vi drabbas tyvärr av en skada i slutet av första perioden, då Ellinor tvingas kliva av efter en mindre skada och vi valde efter vad som skulle hända i andra perioden att vila henne inför nästa match mot Malmö, för att inte riskera något. Istället kommer Amanda in som egentligen skulle ha missat matchen p.g.a. jobb, men vi kunde lösa så hon kom upp i första perioden, något hon nog inte ångrar nu i efterhand. Hon sätter nämligen 0-2 på pass av Susanne Nilsson efter 3 minuter och spelar senare fram Mathilda Kindeberg Sederblad till 0-3 efter halva perioden spelad. Ett lyckat inhopp kan man nog säga. Med två minuter kvar reducerar Munka till 1-3, men vi replikerar snabbt med 23 sekunder kvar, genom en påpasslig returtagning av Jennifer Nilsson efter skott av Emma Rosén.

Inför den avslutande ordinarie perioden är snacket detsamma som mellan första och andra, nämligen att inte låta Munka ta initiativet, något vi lät dem göra minuterna kring deras reducering. Vi pratar om att inte bli bekväma trots ledningen, då det snabbt kan vända, det har vi varit med om förr (Kalmarsund, borta 2014).

Vi rullar på bra första halvan av perioden på ett kontrollerat sätt. De tar timeout efter halva perioden spelad, för att försöka forcera i slutet. Vi dödar väl det ganska omgående, då vi punkterar matchen till 1-5 efter 11:56 genom Malin Heyden som bryter boll på egen planhalva, trycker fram den till Mathilda som på volley dämpar tillbaka den till Malin, som tar ner och prickskjuter in bollen i vänstra krysset. Väldigt snyggt och en stor dos vilja ger välförtjänt utdelning. De återstående 8 minuterna spelar vi av matchen på ett kontrollerat sätt. Munka sticker upp i en och annan kontring, men i princip spelar vi bara av matchen i 8 minuter på att imponerande sätt.

Många ljusglimtar efter denna match som är vår bästa hittills. Jennifer Gustavsson gör en väldigt bra tävlingspremiär i IBK Lund och släpper endast en boll förbi sig, ett kvitto på att vi har två väldigt bra målvakter. Andrafemman gör sina första poäng för säsongen, och som man gör det. De går +3 i matchen och skapar sig själva välförtjänt självförtroende inför fortsättningen, vilket kommer vara avgörande för oss. I övrigt är det otroligt kul att se den utveckling vi har gjort som lag under den korta period vi har kunnat svetsa samman oss. Vi har glädje i det vi gör, en positiv ton mellan varandra genom hela matchen, vilket också föder positiva resultat på banan. Det känns otroligt spännande att fortsätta denna resa med laget och se hur långt det kan ta oss. Har vi kul tillsammans så vinner vi tillsammans.

Nu ställs fokus om till matchen på torsdag mot Malmö FBC Ungdom i Idrottshallen kl.20:15, kom gärna och kolla!